Melkveebedrijf Winters

Het melkveebedrijf Winters in Breedenbroek heeft ongeveer 110 melkkoeien en 60 hectare (klei)grond in gebruik. Gijs Winters heeft de afgelopen jaren de 42 jaar oude stal stapsgewijs gerenoveerd. Zo zijn er in 2017 nieuwe ligboxen, matrassen en roosters aangeschaft. Vervolgens is er in 2018 een nieuw lightroof dak gemonteerd en zijn in 2019 de resterende roosters vervangen. In 2020 is de 2×6 melkstal omgeruild voor 2 GEA melkrobots, en is er een extra groot strohok gemaakt voor het afkalven. Daarnaast is er een speciale ruimte voor de kalveren gemaakt genaamd  “De Kalverstraat”.

Topcalf | Gijs Winters

Het oude strohok van 3 x 8 meter naast de melkstal zat vaak al te snel vol. Zodra de melkrobots klaar waren voor gebruik werd de oude melkstal direct gesloopt en werd deze bij het bestaande strohok aangetrokken. Het complete strook is voorzien van betonnen stroroosters en is volledig onderkelderd. Dit strohok is nu 10 x 8 meter groot. Direct naast het strohok liggen de jongste kalveren. Zo staan de melkrobot, de eenlingboxen en het strohok dicht bij elkaar. Ook de kalverstraat is voorzien van betonnen stroroosters en is volledig onderkelderd. De gatenroosters liggen op 2% afschot naar achteren om verontreiniging met mest, urine, water en melk te voorkomen.

Op het bedrijf worden Holsteins en Jerseys gemolken. Sinds jaar en dag is er al interesse in het Jersey ras bij Gijs Winters. De Jerseys werden al door een familielid in Denemarken gehouden en na meerdere keren het bedrijf te hebben bezocht ontstond er een voorliefde voor Jerseys. Na de aankondiging van de fosfaatrechten is het bedrijf begonnen met overschakelen naar Jerseys. Tot op heden worden de vaarzen vanuit Denemarken gekocht. De wens van Gijs Winters is om uiteindelijk al het jongvee zelf op te fokken.

Het overgrote deel van de koeien wordt als dragende Jersey vaars aangekocht. De vaarskalveren die daaruit komen worden aangehouden voor eigen opfok. De rest van de koeien wordt volledig geïnsemineerd met Belgisch Blauw. Na circa twee weken worden de kalveren op het bedrijf verplaatst vanuit de eenlingboxen nar de groepshokken. Alle kalveren krijgen volle melk wat gemakkelijk wordt gesepareerd door de GEA robot. Naast volle melk hebben de kalveren altijd een schaal met vers water en voer ter beschikking.

In de kalverstraat van Maatschap Winters staan 10 Topcalf Easy-clean kalverboxen. Er is voor deze kalverboxen gekozen, “omdat het grote, makkelijk bruikbare kunststof boxen zijn”. De boxen zijn via onze gezamenlijke partner, QualityCalf gekocht. Hygiëne is volgens Gijs Winters van groot belang. ‘’Door het gemakkelijke Easy-clean systeem spuit ik zelfs de onderkant van de roosters gemakkelijk schoon. Het uitmesten gaat snel, zelfs de stageloper is nu enthousiast’’, wordt verteld met een knipoog.

Topcalf | Gijs Winters
Topcalf | Gijs Winters
Gijs Winters | Topcalf
Gijs Winters | Topcalf
Gijs Winters | Topcalf
Topcalf | Gijs Winters
Topcalf | Gijs Winters
Topcalf | Gijs Winters
Topcalf | Gijs Winters
IMG_20210519_145454
Deel deze pagina