Kalveropfok als basis voor een top koe!

Zoals eerder onderzoek al heeft uitgewezen zijn de eerste 2 weken cruciaal voor de ontwikkeling van een kalf. Om er voor te zorgen dat uw kalveren maximaal kunnen groeien is een goede kalveropfok van groot belang. Een goede kalveropfok resulteert namelijk in minder kalversterfte en een goede kalvergroei. Doordat een gezond kalf meer kans heeft om een top melkkoe te worden zijn de kosten van jongveeopfok meer dan gerechtvaardigd. Denk hierbij met name aan investeringen in voeding, huisvesting en tijd. Lees hieronder meer tips over het opfokken van jongvee.

kalveropfok

Biest is de basis

Meteen na de geboorte van uw kalf is goed biestmanagement cruciaal. Doordat kalveren zonder immuunsysteem geboren worden is het van essentieel belang dat ze direct antistoffen (lgG) aanmaken. Daarom dient een kalf in de eerste 6 uur direct 5 tot 6 % of het geboortegewicht aan biestmelk te ontvangen. Onderzoek heeft aangetoond dat kalveren die 4L hoge kwaliteit biestmelk ontvingen niet alleen gezonder waren, maar ook op latere leeftijd meer melk produceren. Waarom is het zo belangrijk dat het kalf zo snel én zo veel biestmelk ontvangt? Na 24 uur sluit de darmwand zich voor antistoffen en wordt het niet meer in de bloedbaan opgenomen.

Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van belang. Soms is het direct na de geboorte niet mogelijk om 4L goede biestmelk van de koe te melken. Gebruik in dit geval biest van een andere koe uit de vriezer.  Wilt u meer informatie over biestmelk? Klik dan hieronder verder!

biestmilch

Voedingsschema

Na dag 3 mag een kalf overstappen van biest naar kalvermelk. In de eerste 8 weken is een goed voedingsschema van belang om de juiste ontwikkeling van de uier en melkklier te garanderen. Om er voor te zorgen dat uw kalveren niet achterblijven én ziekten geen kans krijgen is het belangrijk dat er voldoende gevoerd wordt in de eerste 2 weken. In de praktijk wil dit nog wel variëren van 6 tot in sommige gevallen 10 kg melkpoeder per kalf.  Aangeraden wordt om na de ‘biest periode’ niet direct in liters omhoog te gaan. Voer hetzelfde volume kalvermelk met een concentratie van 150 gram per liter.

 

Soms is het lastig om de concentratie altijd op een goed niveau te hebben. Dien melk toe via speenemmers. Doordat kalveren zuigen en speeksel aanmaken komt de melk keurig in de lebmaag terecht.  Hierbij kunt u kiezen voor een melktaxi die voor u altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid en concentratie melk geeft. Na de eerste aantal weken kunt u voorzichtig overschakelen op ruw- en krachtvoer.

drinkautomaat

Kalveropfok huisvesting

Naast de juiste voeding dient een melkveehouder te zorgen voor een goed leefklimaat. Om ervoor te zorgen dat ziektes geen kans hebben, moet uw kalverhuisvesting o.a. hygiënisch en tochtvrij zijn. Om de spreiding van virussen te voorkomen worden kalveren de dagen in eenlingboxen gehouden.  Na de eerste 2 weken verplaatst u vervolgens kalveren naar een groepshok. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat kalveren, die na 2 weken in groepen gehouden worden, een significant betere dagelijkse inname van voer hebben. Om er voor te zorgen dat zowel het kalf als de veehouder profijt heeft van de huisvesting heeft Topcalf het concept ‘Kalverhuisvesting met perspectief‘ uitgerold. Het basisprincipe hierin is dat kalveren op één centrale plek gehouden kunnen worden en in een gezonde leefomgeving opgroeien.

Topcalf gelooft hierin en ontwikkeld haar producten aan de hand van ons project ‘Kalverhuisvesting met perspectief’. Hierbij worden individuele en groepshuisvesting gecombineerd. Kalveren kunnen in de eerste twee weken in een duo, trio, quattro of quinto kalverboxen kunnen verblijven. Daarna verander je deze eenvoudig om tot groepshok, of verplaatst u de kalveren naar het groepshok aan de overkant. Zo houdt uw jongvee op dezelfde plek en ervaren ze minder stress.

Quattro kalverbox XXL

Meten is weten

Om de juiste acties te kunnen ondernemen tijdens de jongveeopfok is inzicht in de groeicurve van belang. Door uw kalveren regelmatig te checken en te wegen heeft u een duidelijk beeld van welke kalveren in de groei achterblijven. Door alle factoren in acht te nemen en voldoende drinkwater beschikbaar te hebben kunnen uw kalveren in de eerste 10 weken zo’n 650-700 g groeien per dag. Hier zien we soms zelfs uitschieters naar 1000 gram. Op dit moment zijn we druk bezig met nieuwe onderzoeken ten behoeve van de groei van een kalf. Houdt onze website en sociale kanalen in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.

 

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe snufjes op het gebied van voeding, huisvesting en controle waardoor je eigenlijk 24/7 inzicht hebt in de groeicurve van uw kalveren. Benieuwd naar wat Topcalf op dit gebied voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel deze pagina